Android is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor gebruik met smartphones en tablets. Het is zelfs het populairste besturingssysteem voor smartphones. Inmiddels wordt de software ook gebruikt voor televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s.
Het is een open source-platform. Dit betekent dat de onderliggende code in theorie door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Desalniettemin wordt het eigenlijk gezien als een besturingssysteem van Google, door de vele aanpassingen en updates die het bedrijf ervoor uitbrengt. De grote mate van aanpasbaarheid zorgt ervoor dat Android erg populair is en op een groot aantal apparaten gebruikt wordt.
Google brengt regelmatig Android-updates uit. Deze bieden aanpassingen in de interface, introduceren nieuwe functies, of bieden bescherming tegen kwetsbaarheden. Hoewel het bedrijf het hele jaar door kleine updates kan uitbrengen, is er minstens één grote update per jaar. Deze wordt doorgaans vernoemd naar een dessert of snoepje. Voorbeelden zijn onder andere Android 1.5 Cupcake, Android 5.0 Lollipop, Android 7.0 Nougat, Android 8.0 Oreo, Android 9.0 Pie, Android 10, Android 11 en Android 12 Snow Cone.
Daarnaast brengt Google sinds augustus 2015 maandelijkse Android-beveiligingsupdates uit. Daarin worden lekken, kwetsbaarheden en andere zwakke punten van Android aangepakt. De beveiligingsupdates worden iedere maand door Google vrijgegeven aan alle fabrikanten. Helaas kiezen lang niet alle fabrikanten ervoor om deze updates beschikbaar te maken voor al hun toestellen. Slechts een handjevol door Google ondersteunde toestellen ontvangt de updates direct en elke maand.
Naar schatting maakt ruim 65% van alle smartphones en tablets in Nederland gebruik van Android. De grootste merken hiervan zijn o.a. Samsung en Huawei.
Sinds maart 2020 draaien de nieuwe Huawei toestellen op een eigen systeem, die weliswaar een afgeleide is van Android, maar zonder alle bekende Google apps.
Ook onder 50plussers is het bezit van smartphones de laatste jaren sterk toegenomen.
Bijna 90% is in het bezit van een smartphone.
Met deze speciale Android website willen wij u permanent op de hoogte houden van alle nieuwtjes die er zijn. En mocht u zelf iets tegenkomen, laat het ons vooral weten!