Tweestapsverificatie op je smartphone.

Deel dit artikel

,

Tweefactorauthenticatie (2FA), ook wel tweestapsverificatie of multifactorauthenticatie (MFA) genoemd, is een extra beveiligingslaag voor je online accounts. Naast je wachtwoord moet je bij 2FA nog een extra verificatiestap uitvoeren om in te loggen. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Hoe werkt 2FA op je smartphone?

Er zijn verschillende manieren om 2FA op je smartphone te gebruiken:

  • Authenticatie-apps: Dit zijn apps die op je smartphone worden geïnstalleerd en die een unieke code genereren die je moet invoeren om in te loggen. Populaire authenticatie-apps zijn Google Authenticator, Authy en Microsoft Authenticator.
  • SMS-codes: Je kunt ervoor kiezen om een SMS-code te ontvangen met een verificatiecode die je moet invoeren om in te loggen.
  • Push-notificaties: Sommige apps sturen een push-notificatie naar je smartphone met een verificatiecode die je moet goedkeuren om in te loggen.

Voordelen van 2FA:

  • Verhoogde beveiliging: 2FA maakt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.
  • Bescherming tegen phishing-aanvallen: Phishing-aanvallen proberen je wachtwoord te ontfutselen door nepwebsites te maken die eruit zien als de websites van legitieme organisaties. Met 2FA, zelfs als ze je wachtwoord op een phishing-website invoeren, kunnen ze nog steeds niet inloggen zonder de extra verificatiecode.
  • Eenvoudig te gebruiken: De meeste 2FA-methoden zijn eenvoudig te gebruiken en vereisen geen speciale technische kennis.

Hoe 2FA inschakelen op je smartphone:

De stappen voor het inschakelen van 2FA kunnen per account verschillen, maar over het algemeen zijn de stappen als volgt:

  1. Ga naar de beveiligingsinstellingen van het account waarop je 2FA wilt inschakelen.
  2. Selecteer de optie om 2FA in te schakelen.
  3. Kies de gewenste 2FA-methode, zoals een authenticatie-app, SMS-codes of push-notificaties.
  4. Volg de instructies op het scherm om de 2FA-methode in te stellen.

Het is belangrijk om 2FA in te schakelen voor al je belangrijke online accounts, zoals je e-mail, bankrekening en sociale media-accounts. 2FA is een eenvoudige en effectieve manier om je online veiligheid te verbeteren.

Hier zijn enkele aanvullende bronnen met meer informatie over 2FA: