Signal, een alternatief voor Whatsapp?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

“Use Signal”, twitterde Elon Musk vorige week, naar aanleiding van WhatsApps nieuwe gebruikersvoorwaarden. Signal is ongetwijfeld de belangrijkste concurrent en de Tesla-baas is niet de enige fan: ook de Europese Commissie verplicht zijn ambtenaren sinds februari vorig jaar om Signal te gebruiken. Signal is al sinds het begin van dit jaar de meest gedownloade app in Google Play en de App Store.

Non-profit stichting
Al sinds 2010 wordt er - onder andere namen - aan het programma gewerkt en in 2014 kwam het als Signal naar buiten als opensource app voor Android en iOS. Sinds kort is er ook een iPad-versie. Desktopversies zijn er voor Windows, Apple en Linux.
Sinds 2018 wordt het programma uitgegeven door de Signal Foundation. Medeoprichter van de non-profit organisatie is Brian Acton, die daarvoor als programmeur ook al betrokken was bij de start van WhatsApp. Acton verliet WhatsApp na de overname door Facebook om principiële redenen, nadat die overname hem eerst wel multimiljardair had gemaakt. Signal is gratis te gebruiken en bevat een knop om vrijwillig te doneren, maar armlastig is de stichting dus zeker niet.

De Signal Foundation heeft privacy hoog in het vaandel staan. Zo lanceerde de app vorig jaar de optie om in gedeelde foto’s gezichten onherkenbaar te maken, zodat demonstranten tegen het politiegeweld in de VS niet door diezelfde politie konden worden gespot.

 

Encryptie
Net als WhatsApp maakt Signal gebruik van end-to-end encryptie voor berichten en bellen. Daarbij wordt de sleutel voor de encryptie niet naar de app-servers verstuurd, maar blijft alleen op het mobiele apparaat. Hierdoor kan Signal er zelf ook niet bij, iets dat de stichting belangrijk vindt voor het geval ze door een overheid zou worden gedagvaard om data vrij te geven. Het nadeel is daardoor wel dat de chatgeschiedenis tussen de mobiele en desktopversie niet gesynchroniseerd wordt. Contactpersonen en groepen worden wel gesynchroniseerd. Om apparaten te koppelen gebruik je een QR-code.

Het opensource karakter van de app garandeert dat ontwikkelaars kunnen meekijken en dat bugs snel achterhaald worden. De software is voor de verschillende platforms bereikbaar op GitHub.

Gebruiksignal chat
Signal is een overzichtelijke app. Nadat je hem hebt geïnstalleerd, checkt de app je adresboek om te zien wie van je contactpersonen hem ook gebruiken, overigens zónder dat je daar eerst toestemming voor hebt kunnen geven. Vervolgens kun je bericht- of mailuitnodigingen naar je contacten versturen. Je kunt met Signal versleutelde berichten sturen en veilig bellen, stickers en emoji’s bij je berichten plakken en hij beschikt over een donkere modus. Berichtgroepen kunnen tot 1000 personen groot zijn, groepsbellen kan met maximaal acht mensen. Je kunt bijlagen meesturen bij berichten tot maximaal 100 MB groot.

Schaf je een nieuwe smartphone of tablet aan, dan kun je de geschiedenis handmatig overzetten. De app heeft vanzelfsprekend uitgebreide privacy-stellingen, waaronder de optie om oproepen om te leiden en tweestapsverificatie.

Met Signal kun je eigenlijk alles wat ook met WhatsApp kan.

Bron: HCC

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!android

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden