Pas op met spotgoedkope Android-apparaten .

Deel dit artikel

,

Pas op met spotgoedkope Android-apparaten – je koopt misschien een hackerhotel!

Stel je voor: je hebt een koopje gevonden. Een Android TV-box voor een prikkie! Of een tablet voor de prijs van een luxe lunch. Mooi meegenomen, toch? Maar wat als ik je vertel dat je misschien niet alleen een gadget hebt gekocht, maar ook een geheime gast in huis hebt gehaald? Een digitale indringer die zonder dat je het merkt jouw internetverbinding gebruikt voor louche praktijken.

Van koopje naar kopzorg

Volgens cyberbeveiligingsonderzoekers van Human Security zitten er namelijk flink wat verdachte types verstopt in goedkope Android-apparaten. Denk aan TV-mediaspelers, tablets en zelfs autoinfotainmentsystemen. Meer dan een miljoen van deze apparaatjes zijn besmet met malware en vormen een botnet – een soort zombieleger van gehackte apparaten dat wordt gebruikt door oplichters.

Wat doen die hackers ermee? Ze kunnen via jouw internetverbinding hun eigen activiteiten verhullen. Bijvoorbeeld het verspreiden van spam, fraude plegen of andere duistere zaakjes regelen. En jij? Jij merkt er waarschijnlijk niks van. Je tablet werkt prima, je TV-box streamt als een zonnetje, maar achter de schermen wordt je internetverbinding gebruikt voor iets waar je liever niet aan meewerkt.

Moet je nu je TV-box ritueel verbranden?

Nou, niet meteen. Als je een Android-apparaat hebt van een gerenommeerd merk, zit je waarschijnlijk goed. De grootste problemen doen zich voor bij spotgoedkope, onbekende merken. Vooral in Zuid-Amerika, en dan met name in Brazilië, zijn veel van deze besmette apparaten opgedoken.

Hoe voorkom je dat je een hackerhotel koopt?

Wil je een goedkope Android-gadget scoren? Let dan op deze tips:
✔ Kijk naar het merk – Als je er nog nooit van hebt gehoord en de naam klinkt alsof iemand met een dobbelsteen letters heeft gegooid, denk dan twee keer na.
✔ Prijs zegt iets – Een deal die té goed is om waar te zijn, is dat vaak ook. Een Android TV-box van €20? Hmm…
✔ Download veilig – Installeer apps alleen uit officiële appstores zoals de Google Play Store en vermijd vage websites.
✔ Controleer je netwerk – Merk je plotseling vreemde internetactiviteit of wordt je verbinding trager? Dan is het slim om je apparaten te checken met een antivirusprogramma of netwerkmonitor.

Conclusie: slim kopen is veilig genieten

Goedkoop hoeft niet per se duurkoop te zijn, maar wees kritisch. Je wil een apparaat kopen, geen toegangsticket voor een hackersnetwerk. Dus de volgende keer dat je een spotgoedkope Android-gadget ziet, stel jezelf dan één belangrijke vraag: koop ik een mediaspeler of een malwaremagnet?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!android

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden