Sinds de aankondiging van Android 12 heeft het even geduurd voordat Android 12 officieel werd uitgebracht. Google maakte Android 12 onlangs
officieel beschikbaar, maar de uitrol komt traag op gang. Daar is inmiddels verandering in gekomen. De eigen Pixel-telefoons hebben de update inmiddels ontvangen en naar verwachting volgen de andere merken spoedig.
De betaversie van Android 12 is de afgelopen periode getest op de Google Pixel 5. Android-versie 12 is een grote update , maar waarschijnlijk eentje die maar voor een kleiner aantal gebruikers écht interessant is. Je leest er alles over in dit Android 12 artikel.
Material You: een nieuw design
Het is onderdeel van een veel groter herontwerp van Android, en later van nog meer Google-producten en -diensten, onder de naam Material You. Als designfilosofie volgt het Material Designop, wat nog stamt uit 2014. De bedoeling is dat alles veel overzichtelijker en cleaner gaat aanvoelen met dit nieuwe ontwerp.
Het gaat als volgt te werk:
als je een achtergrond instelt, kijkt Android 12 naar de belangrijkste kleuren hiervan en op basis daarvan wordt het uiterlijk van de software aangepast. Kies je bijvoorbeeld voor een gele wallpaper, dan zie je kleur geel overal (subtiel) terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan de volumeknoppen, het snelle instellingen-paneel, widgets, in de instellingen zelf en het vergrendelscherm.
Eigenlijk zie je de kleur overal wel verschijnen. Je kan het design vervolgens ook een beetje aanpassen, door bijvoorbeeld de basis- en achtergrondkleuren te veranderen, waardoor alles er weer iets anders uitziet. Met de thema-iconen, die je handmatig moet inschakelen, zorg je ervoor dat app-icoontjes ook weer meekleuren met de stijl die jij kiest. Echt goed werkt dit nog niet: alleen Google-apps hebben zo’n ‘thema-icoon’.
De software is veel kleurrijker en dat is een leuke verandering, maar het zal niet iedereen aanspreken. Gelukkig heb je genoeg opties om het uiterlijk van Android zelf aan te passen, dus je kan het zo gek maken als je zelf wil.
Apps met Material You-design
Het handige is dat apps ook het Material You-design kunnen omarmen. Dat zie je nu al bij veel Google-apps, zoals de Rekenmachine, Contacten-app, Google Keep en Google Docs. Overal zie je dan weer dat blauwe (of een andere kleur) accent terugkomen en hierdoor oogt Android 12 meer als één geheel.
Ook apps van anderen kunnen het Material You-design omarmen, al zijn er op dit moment nog niet zo veel bijgewerkt. Wellicht komt hier snel verandering in, maar het is nog afwachten in hoeverre dit gaat gebeuren – waarover later meer.
De manier waarop menu's reageren, is ook aangepast. Als je aan het einde van een lijst komt, veert de lijst wat heen en weer om dat duidelijk te maken. Dat is al sinds 2007 zo op iPhones, maar nu zit het dus ook in Android.
Widgets krijgen een nieuwe lik verf.
De widgets zijn van een nieuw ontwerp voorzien. Deze passen nu goed bij het Material You-design en Google heeft er een aantal opgevrolijkt. Zo heb je nu een mooie Klok-widget, met ronde hoeken en een simplistisch uiterlijk. De Google Foto’s-widget laat nu leuke foto’s zien die je een tijdje geleden hebt gemaakt.
Een compleet nieuw design dus, maar er zit wel een addertje onder het gras. Het Material You-ontwerp en alle opties om de software aan te passen, is in principe exclusief voor Googles eigen Pixel-telefoons. Die worden niet officieel in Nederland verkocht, en het is nog niet zeker of andere fabrikanten – zoals Samsung, Nokia en Xiaomi – ook het nieuwe design gaan overnemen.
Smartphonemakers kunnen er ook voor kiezen om het Material You-design niet of nauwelijks in hun Android-schil te verwerken, of minder personalisatie-opties te gebruiken. Daarnaast is nog niet duidelijk hoeveel apps straks worden voorzien van het nieuwe ontwerp. Veel is dus nog onduidelijk, maar is het wel duidelijk dat het Material You-design het beste tot zijn recht komt op Pixel-telefoons.
Privacy
Uiteraard zijn niet alle wijzigingen cosmetisch. Google heeft het weliswaar over privacy en neemt verschillende elementen over van iOS 14, maar laat één element weg. Het is in Android onmogelijk om tracking te blokkeren in apps. Google moet het natuurlijk hebben van de opbrengsten van advertenties.
Wel zijn er andere privacyverbeteringen die we kennen van iOS. Daaronder is ondersteuning voor 'onnauwkeurige locatie'. Apps kunnen dan wel ongeveer zien waar je bent, maar niet exact. Een navigatieapp heeft een precieze locatie nodig, maar voor bijvoorbeeld een weerapp of een app die zich automatisch wil aanpassen aan het land of de regio waar je bent, is dat niet nodig. Dat werkt in deze eerste bèta zo: de locatietoestemming ziet er hetzelfde uit, maar vervolgens kun je in de instellingen het schuifje omhalen voor 'exacte locatie'. Tijdens een test in Maps was te zien dat de geschatte locatie ongeveer op driehonderd meter afstand lag; de functie lijkt dus nog niet altijd te werken.
Er komen meldingen over het gebruik van de microfoon en de camera rechtsboven in beeld; dan licht er een pixel groen op en als je daarop klikt, komt er een menu met welke app de microfoon of de camera gebruikt. Ook komt er een toastnotificatie, een kleine balk onder in het scherm, als een app het klembord gebruikt om iets te kopiëren. Daarnaast komt er een privacy dashboard, een lijst van welke app op welk moment toegang had tot welke permissies.
Betere zoekfunctie en meer nieuwe features
Natuurlijk zitten er veel kleinere verbeteringen in Android 12, maar die zijn minder belangrijk of duidelijk aanwezig als het nieuwe design.
– Wel heel handig is de nieuwe zoekfunctie, die verschijnt als je vanaf je homescreen naar boven swipt en de app drawer zich opent. Met de zoekfunctie kun je in één keer de hele telefoon doorzoeken en acties laten uitvoeren.
Zo kun je bijvoorbeeld naar een app zoeken, waarna je snelkoppelingen in beeld ziet.
– Bij de Camera-app krijg je dan shortcuts te zien om een video of selfie te maken. -Zoek je naar WhatsApp, dan kun je direct doortikken naar de meest gebruikte gesprekken.
– En als je de naam van een contactpersoon invoert, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem of haar een appje te sturen. Dit werkt goed en komt in sommige gevallen goed van pas.
– Het is nu mogelijk om scrollende screenshots te maken. Dit zijn schermafbeeldingen die verder gaan dan wat je op het scherm ziet, wat handig is als je bijvoorbeeld een lang WhatsApp-gesprek wil vastleggen. Deze functie zat al op heel veel Android-telefoons, maar nu ook in de standaard versie van Android.
– Verder kun je nu de Google Assistent oproepen door de aan/uit-knop eventjes ingedrukt te houden, al moet je dit wel nog zelf instellen.
– Tot slot is er nu een ‘Extra gedimd’-functie, waarmee het scherm nog donkerder kan maken als je de donkerste stand nog te fel vindt, bijvoorbeeld als je ‘s avonds in bed ligt. Stiekem is dit een fijne verbetering.
Bron: androidplanet.nl; tweakers.net; hcc!android
Lees hier ook onze andere artikelen over Android 12
Android 12L
Nieuw in Android 12, het Privacy Dashboard.
Verbeterde privacy in Android 12.
Wat is er nieuw in Android 12?