Chromebooks en Chrome OS: 5 dingen die je moet weten

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

C hromebookChromebooks en Chrome OS: het zijn twee termen, die je steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat zijn het nu precies? En wat kun je ermee? In dit artikel leg ik uit, wat een Chromebook is, maar ook wat Chrome OS daarmee te maken heeft.

Chromebooks en Chrome OS

Chromebooks zijn eigenlijk laptops, maar in plaats van Windows (of MacOS) draaien deze op een systeem van Google, Chrome OS genaamd. Chrome OS is dus het besturingssysteem van de Chromebook.

De buitenkant is dus (praktisch) gelijk aan een ‘gewone’ laptop, maar aan de binnenkant zijn er zaken wel degelijk anders. Dit komt mede, doordat het besturingssysteem, Chrome OS, gemaakt is om relatief goedkope hardware te draaien.

Dit zorgt er dan ook voor, dat Chromebooks relatief goedkoop aangeboden worden. Inmiddels zijn er meerdere fabrikanten, die deze Chromebook maken. Denk hierbij aan Acer, Asus, HP en Lenovo. 

Meer info over Chromebooks, kun je vinden op Chromefans.nl

 

5 dingen die je moet weten over Chrome OS en Chromebooks

Om een wat completer beeld te geven van wat Chromebooks nu precies zijn en welke rol Chrome OS hierin speelt, deel ik vijf dingen die je moet weten.

Chromebooks zijn veilig

Chromebook zijn relatief veilig! Dit komt door de manier, waarop Google het besturingssysteem heeft opgezet en gebruikt.


Allereerst worden updates direct door Google uitgerold en eigenlijk op de achtergrond geïnstalleerd. Op deze manier ben je dus altijd voorzien van de laatste update en dus minder kwetsbaar voor kwaadwillenden.

Daarnaast heeft Google meerdere extra maatregelen ingebouwd, zodat Chromebooks relatief veilig gebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch checken van de belangrijkste bestanden op de Chromebook, elke keer als deze wordt opgestart.

Chrome OS werkt het best met een actieve internetverbinding

Chrome OS heeft relatief lage eisen qua hardware, maar om optimaal te werken, is een actieve internetverbinding wel bijzonder handig.

Met Chrome OS werk je veel in de cloud, waarbij bestanden dus online opgeslagen worden. Hierdoor hoeft er ook minder lokale opslag beschikbaar te zijn, om bestanden op te slaan. 

Daarnaast werk je op een Chromebook veel met de browser (Chrome), die een actieve verbinding nodig heeft. Het is wel mogelijk om offline te werken met een Chromebook, maar met een actieve internetverbinding haal je er toch het meeste uit.

Met Chrome OS kun je eigenlijk alles wat je ook met Windows kunt

Vaak wordt er gedacht dat je met een Chromebook minder kunt dan met een Windows-laptop of -pc. Dit is echter niet waar. Er zijn veel dingen die je gewoon kunt doen op een Chromebook, zoals: 

 

  • Word, Excel en andere Office-apps gebruiken
  • Emailen
  • Browsen op internet
  • Video’s kijken en muziek afspelen
  • Foto’s (online) bewerken
  • Videobellen
  • Gamen (met Google Stadia)
  • Printen

Chromebooks zijn minder geschikt om bijvoorbeeld video’s te bewerken of 3D-tekeningen te maken. Daar zijn ze simpelweg niet krachtig genoeg voor. Verder kan een Chromebook eigenlijk de meeste alledaagse taken gewoon goed aan.

Er zijn heel veel apps voor Chromebooks beschikbaar

Google is naast Chrome OS ook de maker van Android en dit biedt mogelijkheden. Ze hebben er dan ook voor gezorgd, dat bijna alle Android-apps op een Chromebook gebruikt kunnen worden.

Dat betekent dus, dat er miljoenen apps beschikbaar zijn voor een Chromebook, waarvan je er een aantal ook van je smartphone zult herkennen. 

Door deze grote bibliotheek aan apps, zijn er veel mogelijkheden op een Chromebook. Of het nu gaat om een simpel spelletje, of een app, die een handige functie toevoegt aan een Chromebook.

Chromebooks zijn bijzonder betaalbaar

Chromebooks zijn over het algemeen relatief aantrekkelijk geprijsd. Je weet inmiddels dat Chrome OS minder snelle hardware vraagt, maar fabrikanten hoeven ook geen dure licenties aan te schaffen zoals bij bijvoorbeeld Windows.

De prijs van een Chromebook begint bij zo’n € 250 en loopt op tot € 1000. Er zijn ook wel goedkopere modellen verkrijgbaar, maar dit is ongeveer de range, waar je aan moet denken.

De prijzen van de meeste Chromebooks liggen tussen de € 300 en € 500, waarbij je in principe dus een complete laptop krijgt. Vaak zit er ook een touchscreen op en kun je van een lange accuduur gebruik maken (~10 uur).

Er zijn dus veel doeleinden te bedenken voor Chromebooks. Zo worden ze veel op scholen ingezet, maar ook in steeds meer huishoudens zien we dat er Chromebooks gebruikt worden. Bovendien zijn ze het perfecte en goedkopere alternatief voor mensen, die geen zware toepassingen gebruiken.

Daarnaast nog een aantal handige links op een rij: 

Alles over Chromebooks (en welke kun je het beste kopen)

Chrome OS - alles wat je moet weten

Officiële website van Google over Chromebooks

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!android

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden