Veel Android-smartphones gebruiken Google’s software met een schil van de fabrikant. We leggen uit wat dit in de praktijk betekent voor de gebruikservaring en het updatebeleid.
Android is het mobiele besturingssysteem van Google en draait op alle smartphones behalve de iPhone, dat Apple’s eigen iOS gebruikt. Dat de Android-toestellen van Samsung, Huawei, OnePlus, Xiaomi en andere merken toch verschillend ogen en werken, komt omdat elk merk zijn eigen laag over de software heen legt. Zo’n laag staat ook bekend als een schil. Google staat al die schillen toe, zodat merken zich van elkaar kunnen onderscheiden, maar hanteert wel een (niet-publieke) lijst met eisen waar zo’n schil aan moet voldoen. Eén daarvan is heel zichtbaar: de Google-apps moeten vooraf geïnstalleerd én goed zichtbaar zijn.
De drie populairste Android-schillen
Fabrikanten geven hun schillen uiteraard andere namen en veranderen die soms ook. Zo heette de softwareschil van Samsung lange tijd TouchWiz, gevolgd door Samsung Experience en nu One UI. Huawei houdt al een tijd vast aan EMUI en Xiaomi gebruikt MIUI. Dit zijn de drie populairste schillen, want Samsung, Huawei en Xiaomi verkopen de meeste Android-telefoons.
Samsung promoot eigen diensten
De drie schillen zien er uiteraard wat anders uit en bevatten niet allemaal dezelfde functies, maar over het algemeen werken en kunnen ze hetzelfde. Er zijn wel interessantere verschillen. Marktleider Samsung gebruikt zijn OneUI-software vooral om smartphonegebruikers aan zich te binden. De fabrikant doet dat onder andere via zijn stemassistent Bixby, een Samsung-appwinkel, een gezondheidsapp en de Members-app met voordelen voor gebruikers met een Samsung ID. Zo vergaart het bedrijf meer informatie over zijn gebruikers én hoopt het dat je volgende telefoon weer een Samsung wordt.
Xiaomi verdient aan advertenties
Xiaomi onderscheidt zich over het algemeen met telefoons die goedkoper zijn dan die van de concurrentie. Dit komt deels omdat de MIUI-schil advertenties bevat en je in de app- en themawinkels speciale aankopen kan doen. Gelukkig kun je de advertenties op elk moment uitschakelen in de instellingen van de smartphone.
Huawei moet Google vervangen
Huawei mag sinds mei 2019 geen Google-apps meer installeren op zijn nieuwe smartphones. Dit is een gevolg van een Amerikaans handelsverbod, waar Google ook van baalt. Huawei heeft Google Maps vervangen door de navigatie-app van TomTom en gebruikt een eigen internet-app in plaats van Google Chrome. Apps en games installeer je niet uit de Google Play Store maar uit Huawei’s AppGallery. Deze appwinkel is echter nog erg leeg. Facebook, Netflix, NS, Instagram, WhatsApp en Nu.nl zijn slechts enkele populaire apps die ontbreken. Een deel van deze apps kun je via eenvoudige tot moeilijke omwegen installeren en gebruiken, maar dan updaten de apps zichzelf niet. Sommige apps, waaronder bankieren-apps en Netflix, werken op dit moment zelfs helemaal niet.
Beveiligingsupdates
Google brengt elke maand een beveiligingsupdate uit die fabrikanten naar hun Android-toestellen kunnen uitleveren. Dit moeten ze vanaf de releasedatum van een telefoon minstens twee jaar doen met een minimale frequentie van één update per drie maanden. Deze eis houdt je smartphone veilig. Toch zit er veel verschil in de mate waarin telefoons geüpdatet worden. Samsung stelt over het algemeen iets sneller en vaker beveiligingsupdates beschikbaar dan Huawei en Xiaomi. Dit heeft deels met de schil te maken, maar vooral met de (financiële) prioriteiten van de fabrikant.
Verschil in Android-versie-updates
Google stelt een keer per jaar een grote update beschikbaar, al kunnen fabrikanten zelf bepalen welke van hun telefoons die update krijgen. Samsung geeft dit per toestel duidelijk aan, Huawei en Xiaomi zijn minder transparant. Omdat een versie-update - vooral onder de motorkap - veel veranderingen met zich meebrengt, moet een smartphonemaker de update grondig testen voordat ‘ie beschikbaar komt. Dat kost tijd en dure telefoons krijgen voorrang op goedkopere modellen. Dure toestellen van alle drie de besproken merken ontvangen een Android-versie-update weken tot maanden nadat Google hem heeft uitgebracht. Wie een middenklasse- of budgettelefoon koopt, moet nog langer geduld hebben. Bij de update van Android 9 naar 10 afgelopen najaar was Samsung over het algemeen wat sneller dan Huawei, met Xiaomi op plek drie.
Minder zware schil
Smartphonemerken die vergelijkbare, zware schillen gebruiken zijn Oppo, LG en minder bekende Chinese merken als Vivo en Realme. Wil je liever een toestel met een minder ingrijpende schil? Sony, Motorola en OnePlus gebruiken de standaard Android-versie met subtiele visuele aanpassingen, enkele handige eigen functies en een handvol apps. Van deze merken biedt OnePlus het beste updatebeleid.
Android zonder schil
Voor wie zich afvraagt of er ook Android-smartphones zonder schil zijn: ja, die zijn er. Google verkoopt zelf Pixel-telefoons met de standaard Android-versie, al zijn deze toestellen (nog) niet officieel in Nederland te koop. Bij een handvol Nederlandse (web)winkels kun je een Pixel-toestel kopen en gebruiken zoals je gewend bent en krijg je ook gewoon updates. In Nederland zijn ook Android One-smartphones te koop, onder andere van Motorola, Nokia en Xiaomi. Deze toestellen, tussen de 109 en 599 euro, gebruiken de standaard Android-software en krijgen twee jaar versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. De Nederlandse smartphone FairPhone 3 (450 euro) draait eveneens standaard-Android en krijgt vijf jaar lang updates. Ongeacht je voorkeur voor een lichte, zware of geen Android-schil heb je dus genoeg te kiezen.
Bron: pcactive.nl ( auteur Rens Blom)