Naast de versie Android 12 gaat er binnenkort ook een versie Android 12L uitkomen. Dit is wat Android erover schrijft:

 

12L is een speciale feature die Android 12 nog beter maakt op grote schermen. We hebben de gebruikersinterface van het systeem geoptimaliseerd en gepolijst voor grote schermen, multitasking krachtiger en intuïtiever gemaakt en onze compatibiliteitsondersteuning voor apps verbeterd, zodat ze er standaard beter uitzien. We hebben ook een handvol ontwikkelaars-API's toegevoegd.

We zijn van plan om 12L begin 2022 uit te brengen in een functiedaling, op tijd voor de volgende golf van Android 12-tablets, Chromebooks en opvouwbare tablets. Nu deze functies de komende maanden naar apparaten komen, is dit een goed moment om uw apps gereed te maken. U kunt aan de slag door de 12L-emulator te downloaden .

12L verfijnt de gebruikersinterface van het systeem om deze mooier en gebruiksvriendelijker te maken op grote schermen, zoals meldingen, snelle instellingen, vergrendelingsscherm, overzicht, het startscherm en meer.

Op grote schermen maakt het meldingenpaneel gebruik van de ruimte door Snelle instellingen en meldingen weer te geven in een nieuwe lay-out met twee kolommen. Het vergrendelingsscherm gebruikt ook een grotere lay-out met twee kolommen om meldingen en klok te markeren, en systeem-apps zoals Instellingen zijn ook geoptimaliseerd.

We hebben ons ook gericht op het gemakkelijker maken van belangrijke interacties op grotere schermen. Het patroon van het vergrendelscherm en de pincode-bediening op tablets worden nu bijvoorbeeld aan de zijkant van het scherm weergegeven om ze gemakkelijker te kunnen bereiken, en gebruikers kunnen eenvoudig op de andere kant van het scherm tikken om de pin-/patroonbediening naar die kant te brengen.

Voor opvouwbare apparaten hebben we het raster van het startscherm geoptimaliseerd en de overgang tussen vouwen en uitvouwen gepolijst, zodat gebruikers naadloos overstappen van een enkel buitenscherm naar het grotere uitgevouwen scherm, waardoor de continuïteit wordt versterkt en hun keuzes behouden blijven.