Microsoft heeft deze week bekendgemaakt dat project xCloud vanaf 15 september beschikbaar is voor Android. Het kost je 13 euro per maand en je hebt een Xbox Game Pass Ultimate abonnement nodig.
Je kunt meer dan honderd Xbox games op een Android apparaat spelen.

Microsoft wil op termijn Project xCloud naar meerdere platformen brengen, zoals iOS. Met xCloud kun je games in de cloud spelen op een ander apparaat dan de Xbox console.

Je leest er meer over op de speciale xCloud pagina.

Veel Android-smartphones gebruiken Google’s software met een schil van de fabrikant. We leggen uit wat dit in de praktijk betekent voor de gebruikservaring en het updatebeleid.

Android is het mobiele besturingssysteem van Google en draait op alle smartphones behalve de iPhone, dat Apple’s eigen iOS gebruikt. Dat de Android-toestellen van Samsung, Huawei, OnePlus, Xiaomi en andere merken toch verschillend ogen en werken, komt omdat elk merk zijn eigen laag over de software heen legt. Zo’n laag staat ook bekend als een schil. Google staat al die schillen toe, zodat merken zich van elkaar kunnen onderscheiden, maar hanteert wel een (niet-publieke) lijst met eisen waar zo’n schil aan moet voldoen. Eén daarvan is heel zichtbaar: de Google-apps moeten vooraf geïnstalleerd én goed zichtbaar zijn.

De drie populairste Android-schillen
Fabrikanten geven hun schillen uiteraard andere namen en veranderen die soms ook. Zo heette de softwareschil van Samsung lange tijd TouchWiz, gevolgd door Samsung Experience en nu One UI. Huawei houdt al een tijd vast aan EMUI en Xiaomi gebruikt MIUI. Dit zijn de drie populairste schillen, want Samsung, Huawei en Xiaomi verkopen de meeste Android-telefoons.

Vertrek  je binnenkort op vakantie buiten Nederland? Binnen de EU hoef je sinds een aantal jaren daarvoor niet meer extra te betalen. Alles gaat gewoon via je eigen bundel. 
Waar je nog wel even aan moet denken is om raoming op je telefoon aan te zetten.

Hoe je dat doet?

Roaming zet je aan via de app instellingen. De vervolgstappen zijn een klein beetje afhankelijk van je type smartphone. Dat kan verschillen per merk.

Je vindt de optie via Instellingen > Netwerken > Mobiele data > Dataroaming - of iets wat daarop lijkt. Vaak staat het roaming schuifje aan, maar als dit niet het geval is, doe dit dan zodra je in het buitenland bent aangekomen.

Pollennieuws is een applicatie waarmee u dagelijks op de hoogte wordt gehouden van actuele informatie over pollen en hooikoorts.

Pollennieuws wil mensen in staat stellen om pollenplanten die hooikoortsklachten veroorzaken te leren herkennen en te mijden als ze bloeien. Ideaal om even te bekijken voordat u gaat sporten, recreëren of wandelen in de buitenlucht. Het biedt u ook de mogelijkheid om uw hooikoortsmedicatie af te stemmen op de actuele situatie. De applicatie bestaat uit een aantal elementen:

• Pollenkaartje. Onafhankelijke biologen verzorgen dagelijks een pollenkaartje van Nederland met de verwachting van de pollen in de lucht bij droog weer. De polleninformatie op het pollenkaartje wordt dagelijks rond 7.00 uur door Pollennieuws bijgewerkt en indien nodig vaker.

• Klachtenmodule. Via een slider kunt u op een schaal van 1 t/m 10 aangeven hoeveel last u momenteel heeft van hooikoortklachten en om welke symptomen het gaat. U krijgt meteen een terugkoppeling van het actuele landelijke beeld middels een staafgrafiek. Deze meldingen worden door Pollennieuws gebruikt om de verwachtingen en de verwachtingsmodellen te verbeteren.

• Pollenjournaal. Regelmatig schrijft bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland een kort tekstbericht met een samenvatting van de meest actuele ontwikkelingen.

• Bloeitrends. Voor de groepen bomen, grassen en kruiden wordt aangeven wat de bloeitrend is.

• 5-daagse verwachting van de hooikoortsbelasting.

• Bloeikalender. In deze kalender wordt de bloeiperiode van de belangrijkste bomen, struiken, grassen en kruiden weergegeven op soortniveau. Op de website www.pollennieuws.nl is uitgebreidere informatie over de verschillende soorten te vinden in de vorm van videofilmpjes.

• Pollentellingen. In een grafiek worden de meest recente pollentellingen weergegeven. Deze tellingen zijn afkomstig van het pollentelstation van het Elkerliekziekenhuis in Helmond.

Playstore

De Berichtenbox-app van de Nederlandse overheid zal niet langer op zichzelf te gebruiken zijn. Met de nieuwe update is ook de DigiD-app vereist om op je toestel aanwezig te zijn.

Met de Berichtenbox-app kun je berichten van de overheid lezen, zonder dat je hiervoor naar de MijnOverheid-webpagina hoeft te gaan. Het openen van de app gaat tot nu toe met behulp van een vijfcijferige pincode. Vanaf de volgende update van de Berichtenbox is dat echter niet meer mogelijk: je moet dan ook de DigiD-app hebben en gebruiken om in te kunnen loggen.

DigiD-app
Net als voor de Berichtenbox-app moet je voor de DigiD-app een vijfcijferige pincode intoetsen.

De DigiD-app is onder andere bedoeld voor tweestapsverificatie. Hij vervangt daarmee de sms-code die je tot nu toe moet invoeren als je wil inloggen bij een website van de overheid. Overheidsdiensten die je binnenkort doorsturen naar de de DigiD-app zijn onder andere DUO, de Belastingdienst Toeslagen, het UWV, Studentenreisproduct.nl en Studielink.