Als het geheugen van je smartphone helemaal vol zit, dan moet je als eerste eens kijken of er mogelijk een zojuist gedownloade systeemupdate op het toestel staat. Zo ja, dan die systeemupdate laten installeren, waarna het daartoe benodigde opslaggeheugen weer wordt vrijgegeven. Verder kun je wat apps opschonen, maar dat is meestal niet zo eenvoudig. Ga daarom naar Google Play voor een van de schoonmaakprogramma's CCleanerAVG Cleaner en/of Avast Cleanup. Ja, gewoon lange halen en snel thuis!

Afbeelding1

Afbeelding 1: Probeer het eens met een algemene cleaner. Keuze zat!

Overigens is er op de website van PC-Active een uitgebreid artikel te vinden met de titel Workshop Android in de versnelling. Hierin wordt niet alleen beschreven hoe je apps verwijderd maar wordt ook ingegaan op widgets die je smartphone behoorlijk kunnen vertragen. Het kan ook helpen om tijdelijke bestanden te wissen en werkgeheugen vrij te maken.

In de workshop staan nog veel meer tips en trucs. Veel succes!

Wereldwijde smartphoneverzendingen en jaarlijkse groei

Canalys smartphone-marktpuls: Q1 2022

Leverancier

Q1 2022
zendingen (miljoen)

Marktaandeel Q1 2022

Q1 2021
zendingen (miljoen)

Marktaandeel Q1 2021

Jaarlijkse
groei

Samsung

73.7

24%

76.5

22%

-4%

Appel

56.5

18%

52.4

15%

8%

Xiaomi

39.2

13%

49.0

14%

-20%

OPPO

29.0

9%

39,6

11%

-27%

Vivo

25.1

8%

36.0

10%

-30%

anderen 

87.6

28%

94,2

27%

-7%

Totaal 

311.2

100%

347,7

100%

-11%

Op de Android ontwikkelingwebsite troffen wij het volgende bericht:

Bèta 1 is nu beschikbaar met de nieuwste functies en wijzigingen om te proberen met uw apps. Om aan de slag te gaan, downloadt u de bètaversie en werkt u uw hulpprogramma's bij . Android 13 Beta is beschikbaar voor zowel gebruikers als ontwikkelaars, dus u moet de compatibiliteit van uw app testen en eventuele benodigde updates vrijgeven. Probeer de nieuwe functies en deel feedback via onze probleemtracker .

Lees er hier alles over.

SAR - kort voor Specific Absorption Rate - is een eenheid die aangeeft hoeveel radiostraling er wordt opgenomen in je lijf. Er is een maximale EU SAR-norm vastgelegd, die 2 Watt/kg bedraagt. Mobiele telefoons moeten hieraan voldoen.

De straling van een telefoon wordt elektromagnetische straling genoemd. Telefoon straling houdt in dat wanneer u iemand appt of belt, je telefoon een onzichtbare connectie - via radiogolven in de lucht - maakt met een zendmast of het mobiele netwerk zoals wifi, 3G, 4G en het nieuwe 5G.

Wil je de SAR waarde van jouw telefoon weten? Ga dan als volgt te werk:

  • Open de app Telefoon
  • Klik op de kiezer ( de cijferknoppen om een telefoonnummer te typen)
  • Tik de code: *#07#
  • Indien nodig druk je op hetgroene telefoontje
  • De resultaten van SAR-metingen verschijnen. Belangrijk is dat je scrolt naar het kopje European Union
  • Je ziet de gemeten waarden bij het hoofd en lichaam, vergeleken met de toegestane limieten

Helaas geldt dit nog niet voor het merk Samsung. Die vind je terug op een aparte website waar je de SAR-metingen van jouw model kan opvragen.

De naam van je Bluetooth-apparaat wijzigen

Niet veel mensen weten dat het kan: de naam van de Bluetooth-verbinding vanuit een bepaald toestel veranderen. Je kunt dan een hoofdtelefoon, in-ears, een speaker of een auto-accessoire makkelijker herkennen, omdat je het zelf een herkenbare naam hebt gegeven.

Noem je Bluetooth-noise cancelling oordopjes bijvoorbeeld ‘Eindelijk rust’ of ‘Nu even niet’ of kies gewoon voor “Oordopjes van mij”. Let wel: alleen jij ziet die naam, het is dus niet zo dat je de Bluetooth-naam van het toestel zelf verandert, je verandert alleen op je smartphone welk naampje je telefoon linkt aan een bekend Bluetooth-apparaat.

  pdf Hier kun je er alles over nalezen. (723 KB)

Alle (toekomstige) tips zijn terug te vinden onder het menu Android tips.