Ben je niet tevreden met het startscherm van je Android-smartphone? Geen nood, je kunt daar heel eenvoudig iets aan doen door een nieuwe ‘launcher’ te installeren. Hier bekijken we Nova Launcher.

Net as je huis kun je je smartphone inrichten naar je persoonlijke smaak. Nu denk je misschien aan een hoesje voor je toestel, maar je kunt veel verder gaan dan dat. Zo hebben sommige merken hun eigen schil: software die ze bovenop Android installeren (zie ook PC-Active 313), maar ook hier stopt het verhaal niet. Je bent namelijk als Android-gebruiker - sorry iPhone - niet beperkt tot de schermindeling die vooraf geïnstalleerd is. Je kunt een nieuwe smartphone launcher downloaden in de Google Play Store, waarmee je zelf het uiterlijk van de app-icoontjes en de indeling van je schermen kunt instellen.

Een smartphone launcher verwijst eenvoudig gezegd naar het startscherm van je smartphone. Dit is het scherm dat je ziet als je geen enkele app open hebt en waar je je meest gebruikte apps plaatst. Een smartphone launcher is altijd ingebouwd, anders zou je anders geen startscherm hebben. Omdat er minstens evenveel alternatieve smartphone-launchers als weerbericht-apps in de Play Store staan, beperken wij ons hier tot een van de meest populaire: Nova Launcher van TeslaCoil Software. 

Klik hier voor de complete workshop.

Android 12 kan updates veel sneller en naar meer telefoons brengen dan vorige Android-versies. Dit komt omdat ze via de Play Store verspreid gaan worden, die op vrijwel alle Android-telefoons te vinden is. Android 12 komt waarschijnlijk in de zomer van 2021 uit.

Lees hier het complete artikel bij androidplanet.nl

Vooral voor het Android-platform bestaat een grote hoeveelheid apps voor de meest diverse taken. Deze app biedt een alternatief voor het MS-Office-pakket.

Geen behoefte aan de Office-pakketten van Microsoft op je telefoon? Het - in de basis gratis - WPS Office is een goed alternatief. Met deze app werk je moeiteloos met Office-documenten van onder meer Word, PowerPoint en Excel. Ook andere formaten, zoals Google Docs, worden door WPS Office ondersteund. Maak je gebruik van PDF-documenten, dan kun je deze via WPS Office direct bewerken. Bijvoorbeeld voor het invullen van formulieren.

Cloudopslag
De app heeft een integratie met de cloud, zodat je bestanden zowel op het lokale toestel als online kunt opslaan. Dat laatste is prettig, omdat je hiermee vanaf meerdere apparaten toegang hebt tot de gegevens. Er worden meerdere cloudaanbieders ondersteund, zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive. Voor de volledige set aan functies vragen de makers een bijdrage, in de vorm van verschillende in-app aankopen. De nieuwste versie bevat bovendien een vertaalmodule, waarbij je Word-documenten via de app kunt vertalen (op het moment van schrijven is er ondersteuning voor zo’n 50 verschillende talen). De makers hebben geprobeerd de appverzameling zo compact mogelijk te houden: rond de 50 MB.

Bron: PC-Active

Playstore

Veel smartphones gebruiken het door Google gemaakte Android als besturingssysteem.
Naast dit besturingssysteem maakt Google nog meer apps. Een aantal hiervan worden bij Android meegeleverd. In deze presentatie worden een groot aantal  (± 45 !) van deze apps doorgenomen. Niet om uit te leggen hoe hiermee te werken, maar om te kijken wat Google allemaal voor Android heeft gemaakt.

Hoewel allemaal voor Android, zijn veel van de apps ook bruikbaar op andere systemen zoals Windows, Linux en iOS / Mac.

U kunt zich hier aanmelden.

Google heeft Android 11 uitgebracht als de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. PC-Active testte de software al en zet de verbeteringen op een rij.

Android 11 volgt Android 10 uit 2019 op en is begin september als software-update beschikbaar gekomen voor alle Android-fabrikanten. Zij kunnen Android 11 ook vooraf installeren op nieuwe smartphones en tablets. Fabrikanten bepalen grotendeels zelf welke toestellen ze updaten en wanneer ze dit doen. Hier komen we later op terug.

Eerst duiken we in de verbeteringen en veranderingen van Android 11, want dat zijn er nogal wat. In de afgelopen maanden heeft Google Developer Previews en bèta’s van Android 11 uitgebracht. Deze bèta’s waren voor ontwikkelaars van apps en games, die de software zo alvast konden uitproberen om te controleren of ze hun apps moesten aanpassen. PC-Active heeft de meest finale bèta twee weken getest op de OnePlus 8 Pro – één van de weinige smartphones die meedeed aan dit bètaprogramma.